Morski prebivalci - 1. del

FOR AN ENGLISH VERSION, CLICK HERE.


Na morski torti našega razgrajača se je znašel kup morskih bitij. No bolje rečeno podmorskih. Večinoma je bila njihova priprava izredno preprosta in upam si trditi, da jih lahko izdela prav vsak, če so le na voljo prava navodila. Najprej se lotimo morske zvezde, školjke, morskega konjička in hobotnice.


MORSKA ZVEZDA

Oranžno maso razvaljamo približno pol centimetra debelo in pokrijemo s prozorno folijo. Nato z zvezdastim izsekovalcem izrežemo zvezdo. Gre tudi brez prozorne folije, ampak v tem primeru je izrezana oblika povsod enako debela, če pa uporabimo folijo, potem bo izrezana oblika na robovih tanjša kot na sredini, kar sem tokrat tudi želela.
Razlika - levo izsekana s folijo, desno brez
Ok, kot rečeno najprej izsekamo iz mase zvezdasto obliko. Zvezdi nato z nožkom ali polkrožnim orodjem zarišemo ali vtisnemo usta ter dve vdolbini za oči. Z zobotrebcem nato po celotni zvezdi odtisnemo male luknjice, da površina dobi pikčast vzorec. 
Za konec v vdolbinici dodamo malo bele in črne mase, oblikovane v male kroglice, tako da nastanejo oči.

ŠKOLJKA

Maso poljubne barve razvajamo pol centimetra do centimeter debelo (odvisno kako veliko školjko delamo) in enako kot pri morski zvezdi prekrijemo s prozorno folijo. Z okroglim izsekovalcem (ali pa s kakšnim nastavkom za brizganje kreme) izrežemo krog. 
Na zadnji strani školjke malenkost sploščimo manjši del, da bomo lahko potem oba dela školjke zlepili skupaj. Na koncu z nožkom ali kakšnim drugim orodjem po površini zarežemo par ravnih črt. 
Pustimo, da se školjka vsaj malo posuši, da ne bo izgubila okrogle oblike, ko jo obrnemo na drugo stran. Iz bele mase oblikujemo dve kroglici za oči in dodamo črne pikice ter z malo vode prilepimo na plosko stran školjke. Nato oblikujemo še gornji del školjke po enakem postopku kot spodnji in ga previdno namestimo na vrh oči ter s prsti stisnemo zgornji in spodnji del školjke na zadnjem delu, ki smo ga prej malo sploščili.

MORSKI KONJIČEK

Maso poljubne barve oblikujemo v svaljek, malo pa si jo pustimo za plavutko in grivo. S prstom povaljamo svaljek, tako da se na dveh mestih stanjša, recimo nekje na ¼ od spodaj in na ¼ od zgoraj, tako da polovica svaljka ostane nezvaljanega med obema tanjšima deloma. Zgornji del oblikujemo v stožcu podobno obliko in ga upognemo, tako da bo nastala glava. 
Spodnji del razvaljamo, da se stanjša v ožji svaljek in ga zavijemo v spiralo. Polovico mase, ki smo jo prihranili, oblikujemo v trikotnik in vanjo vtisnemo relief plavutke. Najlažje gre kar z orodjem s takšnim reliefom, lahko pa si pomagamo tudi z nožkom. Plavutko z malo vode prilepimo na sredino telesa. 
V glavo zarišemo usta in vtisnemo vdolbino, nato pa vanjo dodamo malo kroglico bele mase s črno piko za oko. Iz razvaljanega preostanka mase z nožkom ali škarjicami izrežemo zobčasti trak in ga z malo vode prilepimo na glavo morskega konjička.
Na koncu z nožkom, še lažje pa kar z okroglim nastavkom za brizganje kreme vtisnemo luskast vzorec po telesu. Pri tem nastavek držimo nekoliko postrani, da ne nastane okrogel vzorček, ampak polkrožen.

HOBOTNICA

Kroglo mase razvaljamo v ovalno obliko in jo s prsti na sredini stisnemo, da dobi obliko osmice. Spodnji del z nožkom razrežemo na več trakov in jih z roko zaobljimo in stanjšamo, da dobimo lovke. 
V zgodnji del zarišemo usta in vtisnemo vdolbinici za oči ter dodamo belo maso z malo črne. Lovke razporedimo v različne položaje in če želimo, da hobotnica nekako sedi  na podlagi, potem lovke pustimo na podlagi, zgornji del osmice pa upognemo, da stoji navpično in pustimo da se tako posuši.

0 komentarji:

Objavite komentar