Svež mangov mousse


Mami me je ponovno razvajala z mangi. Ne tistimi, ki so zelenkasti in trdi, ampak res fantastično rdečkastimi mehkimi mmmmmm. Za te bo potrebno prav lepo pogledati kakšnega manjšega sadjarja, čeprav zanje čase v Sparu, pa najbrž še v kakšnem supermarketu, opažam takšne, ki se oglašujejo za lepo zrele in na pogled res izgledajo pravi, samo še okus moram ob priliki testirati. Ker realno te bo tisti manjši sadjar v zameno za lep pogled tudi lepo obral. Alternativa pa je vedno tudi mango v kompotu, ki je kar ok nadomestek in ga lahko ne glede na letni čas najdemo na trgovinskih policah.

Tale mousse ni ravno tipičen, ampak je zaradi dodanega jogurta ravno prav sladek in ravno prav osvežilen. Ravno prav za vroče poletno popoldne, še toliko boljše kje na počitnicah, ker je zadeva tako preprosta, da je narejena en dva tri.

Za 6 oseb potrebujemo:
2 manga
1 jogurt
1 sladko smetano
sladkor v prahu po okusu
4 lističe želatine

Mango olupimo in enega ter pol narežemo na koščke, polovico pa pustimo za kasneje. O tem kako najlažje olupiti mango tule, res pa je da to deluje le, če hočemo ven dobiti koščke. Eno polovico moramo ohraniti celo tako da na tej polovici raje uporabimo lupilnik. Če je mango res zrel, pa lahko uporabimo kar žlico, da meso izdolbemo iz lupine.



Sladko smetano stepemo s sladkorjem v prahu (zame je bila ena žlica dovolj) in ji primešamo jogurt. Lističe želatine namočimo v mrzli vodi. Mango spasiramo in pire v posodici segrejemo. Želatino ožamemo in dodamo k mangovemu pireju, da se raztopi. Pire nato ohladimo na sobno temperaturo, primešamo smetani in pustimo v hladilniku par ur, da se ohladi.


Če bi radi postregli sladico kot kremo, potem lahko želatino popolnoma izpustite. 4 lističi želatine ali pa enakovredna količina želatine v prahu (cca 6 g) je dovolj, da krema postane bolj mousse in obdrži svojo obliko, če pa bi želeli bolj strjenko, ki bi jo lahko obrnili na krožnik iz modelčkov, pa bo potrebno količino želatine še malo povečati. Tale uporabljena količina želatine je bolj kot ne naključje, saj jo je le toliko ostalo v kuhinjskem predalu, ampak včasih se pač posreči in tole je res super količina za ravno prav "moussasto" gostoto.

Mousse z žlico zajamemo in postrežemo na krožniku z rezinami preostalega manga.





0 komentarji:

Objavite komentar